◕‿◕Kawan !◕‿◕
Tuesday, August 16, 2011, ϟ 2 shout(s)

Semua orang mesti ada kawan , kan ?
Termasuklah saya ..
Dan saya sayang semua kawan-kawan saya !
Ini ialah lis2 dia orang ! >dia orang masih malu-malu kucing
                                          ingin bagi saya gambar<

* Nur Natasya Johari aka Tasya
*Nur Shahidatul Fatihah aka Fatiha
*Aniza Mae aka Hon >nama dia paling pelik !<

Ini adalah 5 tips memilih kawan *SEJATI*

NASIHAT yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah SAW) kepada anaknya:

PertamaPilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.

KeduaPilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).

Ketiga
Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukkan dirimu ia suka menutupinya.

Keempat
Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

Kelima
Sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.

Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia.

# Saya akui , memang pada zaman sekarang ,
  memang sukar untuk mencari kawan ,
  tetapi lebih senang mencari lawan , bukan ?
  Wish you GOOD LUCK !


new past